Despre Consorţiul DAISY

Consorţiul DAISY a fost înfiinţat în luna Mai 1996, de un număr de biblioteci care împrumutau carte audio pentru a coordona tranziţia mondială de la cartea audio analogică la cea digitală.

DAISY vine de la Digital Accessible Information System (sistem digital de acces la informaţii).

Membrii consorţiului promovează activ standardul DAISY pentru crearea de cărţi digitale audio, deoarece acesta promite să revoluţioneze stilul de lectură al persoanelor fără vedere sau cu dificultăţi de citire.

Mai precis viziunea consorţiului constă în aceea că toate informaţiile tipărite ar trebui să fie accesibile şi celor cu dificultăţi de citire, imediat ce sunt publicate, fără costuri suplimentare, într-un format accesibil, având o structură similară şi cu aceleaşi posibilităţi de parcurgere selectivă a textului.

Prin misiunea sa şi scopurile pe care şi le-a propus, Consorţiul DAISY doreşte să transforme în realitate această viziune.

Primul standar DAISY a fost brevetat în Suedia în 1994. Ideea era de a utiliza înregistrări audio digitale şi de a introduce o structurare a documentelor astfel încât să permită cititorului o lectură cât mai flexibilă.

În scurta sa istorie, specificaţiile DAISY au evoluat foarte mult. Ele oferă deja o lectură din ce în ce mai flexibilă şi mai plăcută pentru cititorii nevăzători sau cu dificultăţi de citire din majoritatea statelor lumii.

Începând din 1997 Consorţiul DAISY a hotărât să adopte un standard deschis bazat pe formatul fişierelor dezvoltate de Internet.

Specificaţiile DAISY 2.0 au apărut în 1998, iar recomandările 2.02 au fost aprobate în februarie 2001. Standardul DAISY 3, ANSI/NISO Z39.86 2002 a devenit oficial în Martie 2002. Acest ultim standard a fost realizat cu contribuţia Consorţiului DAISY, National Library Service for the Blind and Physically Handicapped (care face parte din Biblioteca Congresului din S. U. A.), la care s-au adăugat alte organizaţii din America de Nord.

În acest moment, consorţiul DAISY are peste 14 membri plini, 55 de membri asociaţi şi mai mult de 20 prieteni.

Membri plini sau cei asociaţi sunt organizaţii non-profit, reprezentate de biblioteci naţionale care furnizează cărţi audio sau consorţii de biblioteci naţionale.

Prietenii sunt reprezentaţi de companii comerciale care furnizează softuri şi echipamente pentru realizarea sau lecturarea cărţilor DAISY.

Mai multe informaţii despre Consorţiul Daisy găsiţi la: www.daisy.org.