Ce sunt cărţile audio DAISY?

Marea majoritate a nevăzătorilor din România sunt familiarizaţi cu cărţile audio înregistrate pe casete sau mai recent pe CD.

Pentru a face cât mai uşor şi mai natural accesul la informaţia cuprinsă într-o carte tipărită, s-a impus dezvoltarea unui sistem internaţional de accesibilizare a cărţilor pentru persoanele cu deficienţe de vedere sau cu dificultăţi de citire.

La nivel mondial, marile biblioteci publice împreună cu cele mai importante organizaţii ale nevăzătorilor, reunite într-un consorţiu, au dezvoltat un nou standard de creare a cărţilor accesibile, numit Daisy (Digital Accessible Information System), care permite reproducerea mult mai exactă a structurii cărţilor tipărite.

Cărţile realizate pe baza acestui standard poartă numele generic de cărţi Daisy.

O carte DAISY reproduce conţinutul unui material tipărit, cum ar fi un roman, un dicţionar sau o revistă, într-un format digital accesibil nevăzătorilor şi persoanelor cu dificultăţi de citire.

Ea constă dintr-o colecţie structurată de fişiere text şi audio.

Aceste cărţi pot fi imprimate pe CD sau pot fi descărcate de pe Internet.

O carte în format audio Daisy se poate citi selectiv exact ca şi o carte tipărită. Folosind un player Daisy, un aparat simplu de mânuit, asemănător unui CD-player din comerţ, cititorul poate sări la o anumită pagină, poate sări din cuprins la un anumit capitol, dintr-un paragraf în altul, poate să reia o frază anterioară, poate sări peste notele de subsol. Foarte important: player-ul Daisy permite lectura cu viteză mărită fără ca aceasta să altereze timbrul lectorului.