Ce sunt cititoarele Daisy?

Cititoarele sau player-ele Daisy sunt aparate care permit ascultarea cărţilor create în standardul Daisy. Ele sunt asemănătoare într-o anumită măsură cu MP3-CD-Player-ele din comerţ. Totuşi, spre deosebire de acestea din urmă, cititoarele Daisy sunt mai robuste, mai fiabile şi sunt singurele care permit ascultarea selectivă a informaţiilor create în formatul Daisy. Ele sunt proiectate special pentru persoane cu deficienţe de vedere.

Există două tipuri:

 • Tipul desktop, mai mare şi mai uşor de manipulat, având un difuzor incorporat care oferă o redare clară şi puternică.Acest aparat funcţionează atât conectat la priză cât şi pe acumulatori.
 • tipul portabil, miniatural, puţin mai mare decât un telefon mobil, permite aceleaşi funcţii ca şi tipul desktop.

Pentru a fi lecturate, cărţile Daisy sau celelalte tipuri de fişiere text sau audio, trebuie încărcate prin intermediul unui computer în memoria internă a aparatului.

Tipul portabil nu foloseşte CD-ul ca suport de stocare a informaţiei şi din acest motiv aparatul are o autonomie mult mai mare decât a tipului desktop, atunci când funcţionează pe acumulatori.

El este util persoanelor care ştiu să utilizeze un computer cu sinteză vocală.

Orice tip de cititor de cărţi Daisy permite următoarele funcţii:

 • redarea continuă şi întreruperea în orice moment a lecturii;
 • redarea cu viteză variabilă fără a se altera vocea lectorului;
 • Deplasarea prin structura cărţii
 • (se poate trece uşor de la secţiunea curentă la cea următoare sau precedentă şi la fel de la un capitol la altul, de la un subcapitol la altul , de la o pagină la alta sau de la o frază la alta.)
 • saltul la o anumită pagină din carte;
 • obţinerea de informaţii generale despre carte: numărul total de pagini , timpul total de lectură, timpul scurs de la începutul lecturii şi timpul rămas.
 • aflarea numărului de pagină la care am întrerupt lectura;
 • inserarea şi revenirea la un semn de carte;
 • programarea timpului după care aparatul se va închide automat;
 • criptarea informaţiilor pentru a le proteja împotriva copieriineautorizate.

Pentru a descrie cum arată un astfel de aparat vom lua ca exemplu cititorul Daisy de tip desktop, Victor Reader Classic X+ produs de firma Humanware, folosit de bibliotecile publice care împrumută cărţi Daisy.

Să presupunem că aparatul este aşezat pe masă în faţa dumneavoastră cu mânerul aflat pe latura din stânga.

În colţul din stânga sus al aparatului, deasupra mânerului, se află încastrat difuzorul.

player daisy victor reader clasic fara CD - click pentru a mari imaginea

Tot în partea de sus şi la centru, pe suprafaţa aparatului, se află 3 perechi de taste, dispuse două câte două pe verticală. De la stânga la dreapta, acestea sunt: tastele pentru tonalitate, pentru volum şi pentru viteza de redare.

Sub perechile de taste de mai sus veţi găsi o tastatură numerică asemănătoare celor folosite la telefoane.

Tasta 5 are un punct în relief. Aceste taste vă permit deplasarea prin structura cărţilor Daisy, precum şi introducerea unui semn de carte sau a unui număr de pagină.

La stânga celor 12 taste numerice se află alte două taste. Cea mai de sus se numeşte Du-te la pagina, iar cea de mai jos se numeşte Semn de carte. Tasta Du-te la pagina vă permite să vă duceţi direct la pagina dorită. Tasta Semn de carte inserează un semn de carte pentru a memora o pagină sau un paragraf mai important la care doriţi să reveniţi mai târziu.

Sub cele 12 taste numerice veţi găsi, de la stânga la dreapta, tastele: Derulare rapidă înapoi, Redare / Întrerupere, Derulare rapidă înainte.

La stânga tastei Derulare rapidă înapoi, sub tasta Semn de carte, veţi descoperi tasta Oprire programată. Ea are formă ovală şi este încastrată în carcasa aparatului. Deasupra ei se află un LED indicator de culoare portocalie.

La dreapta şirului de taste Derulare rapidă înapoi, Redare/Întrerupere, Derulare rapidă înainte şi puţin mai sus, veţi descoperi încă două taste. Cea mai de sus, de formă ovală încastrată în carcasa aparatului este tasta Pornire, iar cea mai de jos este tasta Scoatere CD, utilizată pentru scoaterea CD-ului prin fanta aparatului.

Pe latura din dreapta a aparatului se află 3 conectori de tip jack sub forma unor orificii. Pornind dinspre spate spre faţă, primul conector este folosit pentru ieşirea de linie şi este identificat prin două săgeţi în relief, îndreptate în jos. El este folosit pentru a conecta aparatul la un sistem audio. Următorul conector, indicat printr-o singură săgeată în relief, îndreptată în jos, este folosit pentru controlul aparatului de la distanţă. Prin intermediul acestuia, aparatul poate fi conectat la un dispozitiv opţional care permite controlul de la distanţă al funcţiilor de redare, întrerupere şi derulare rapidă. În sfârşit, ultimul conector, este folosit pentru conectarea la aparat a unor căşti sau a unui difuzor extern. Acest conector este indicat printr-o săgeată în relief îndreptată în sus.

Cititorul Daisy Victor Reader Classic X+ latura din dreapta cu cei 3 conectori

Pe latura din spatele aparatului, puţin mai la stânga de centrul său, veţi descoperi conectorul de alimentare, folosit pentru conectarea aparatului la priza de curent.

Cititorul Daisy Victor Reader Classic X+ latura din spate cu conectorul de alimentare

Pe partea frontală se află o fantă prin care se introduce CD-ul în aparat.

Cititorul Daisy Victor Reader Classic X+ cu un CD introdus partial in fanta aparatului

Orice alt cititor Daisy arată asemănător cu cel prezentat mai sus excepţie făcând în unele cazuri modul de dispunere a tastelor numerice.