De unde puteţi împrumuta cărţile Daisy

Legea 448 din 6 Decembrie 2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, obligă bibliotecile publice din România să deschidă standuri cu cărţi accesibile persoanelor cu deficienţe de vedere sau cu dificultăţi de citire.

Recent, Fundaţia Cartea Călătoare a reuşit să câştige o finanţare importantă cu ajutorul căreia va dona câte doua player-e Daisy la 51 de biblioteci publice din ţară şi câte 4 aparate similare la 5 licee de nevăzători.

Fundaţia va produce cărţi Daisy din diverse domenii cum ar fi: cele mai importante şi mai celebre romane, manuale, cărţi practice, de popularizare a ştiinţei, etc, cărţi care vor putea fi achiziţionate de biblioteci publice sau de licee de nevăzători.

Orice carte poate fi împrumutată împreună cu player-ul Daisy, în mod gratuit, de la biblioteca publică din oraşul dvs.

Dacă aceasta nu a introdus încă un stand cu cărţi accesibile pentru nevăzători, rugaţi conducerea instituţiei să ia legatura cu noi pentru a implementa acest serviciu şi în acea localitate.

Pentru a beneficia de acest serviciu trebuie să completaţi o fişă de înscriere pe care va fi menţionat şi codul certificatului de invaliditate. Din acel moment veţi avea acces la toate cărţile bibliotecii care sunt accesibile persoanelor cu deficienţe de vedere sau cu dificultăţi de citire .

Veţi putea împrumuta sau returna o carte, fie personal, fie prin intermediul unei rude sau al unui prieten, folosind permisul dvs. de intrare.

Noi încurajăm personalul bibliotecilor să vă aducă cărţile acasă pe baza comenzilor transmise prin telefon.Unele biblioteci au stabilit deja o zi pe săptămână în care cineva din personalul bibliotecii va veni să vă aducă acasă cărţile comandate şi să le preia pe cele citite.

Aşa funcţionează acest serviciu în mlte biblioteci publice din ţările dezvoltate din Europa şi America de Nord.

Obligaţia cititorului este de a avea grijă să nu deterioreze voit sau involuntar cărţile Daisy imprimate pe CD sau cititoarele cu care pot fi lecturate.

Nu puneţi mâna pe suprafaţa CD-ului.Apucaţi-l numai de marginea subţire a circumferinţei cu ajutorul degetului mare şi a celui arătător.

Anunţaţi imediat biblioteca dacă vă confruntaţi cu vreun defect:

  • Cartea Daisy are porţiuni în care nu se aude;
  • se blochează CD-ul în aparat şi nu mai poate fi scos;
  • aţi introdus CD-ul în player şi redarea cărţii nu porneşte.

Nu încercaţi singuri să rezolvaţi aceste defecte. Cineva din personalul bibliotecii va prelua carţile defecte sau playerul defect şi le va înlocui cu altele în stare bună de funcţionare.